Emmen lanceert haar WIM-website met WindInternet

Sinds 28 juli heeft Gemeente Emmen haar nieuwe website op basis van WIM gelanceerd. Het nieuw emmen.nl is gebaseerd op websitemodel WIM van gemeentelijk samenwerkingsverband Dimpact. Emmen heeft het websitemodel hergebruikt en daarbinnen een geheel eigen design gecreëerd, zonder maatwerk.

Eigen design binnen generieke techniek

Het nieuwe emmen.nl laat een compleet eigen stijl zien binnen generieke WIM-websitemodel. Met een eigen leverancier (WindInternet) en eigen design laat Emmen zien dat ICT-standaardisatie de lokale eigenheid van gemeenten niet in de weg hoeft te staan.

Standaardisatie is ons uitgangspunt

Arthur Kees - communicatieadviseur bij Gemeente Emmen - vertelt zijn ervaringen: “Standaardisatie is ons uitgangspunt. Dat geldt voor internet-, website- en andere ICT-standaarden. Daarom is Emmen ook lid van Dimpact. Het lag daarom voor de hand dat we WIM gingen gebruiken.”

Meer flexibel dan verwacht

 “WIM is een websitemodel - een sjabloon - dat wij hergebruiken voor onze site. We hadden zelf nog maatwerk kunnen laten toevoegen, maar dat wilde we liever niet. Het bleek ook niet nodig. Onze wensen konden we prima kwijt binnen de toepassing van de standaard website. Het model bleek zelfs meer flexibel dan verwacht.  

“We hebben onze eigen specifieke stijl verwerkt aan de voorkant. Dat kon geheel binnen het model. We hebben vooral functionaliteiten uitgezet, elementen verplaatst en de stijl aangepast. Zo konden we emmen.nl opmaken naar onze eigen inzichten, zonder technische aanpassingen.”

Screen shot website gemeente Emmen

Websitebezoeker staat centraal

“De websitebezoeker staat centraal. Onze website is van-buiten-naar-binnen opgezet. Er is veel aandacht besteed aan onderzoek onder onze websitegebruikers, met onder andere enquêtes, eyetracking en statistieken. Dat heeft ons veel inzichten opgeleverd.”

“Mede op basis van die onderzoeken hebben we het design vormgeven. Samen met onze implementatieleverancier WindInternet hebben we de lokale uitstraling en bezoekerservaring verwerkt in het nieuwe emmen.nl.”

Samenwerking

“Hier een daar hebben we nog extra wensen. Die gooien we in de groep bij de andere WIM-gemeenten. Daar delen we ook onze onderzoeksbevindingen. Als andere gemeenten dezelfde wensen hebben, dan kunnen we samen de opdracht geven om passingen te laten maken in het websitemodel. Zo bekostigen we samen doorontwikkeling en komen de vernieuwingen ook beschikbaar voor andere gemeenten. In samenwerking en standaardisatie moet je soms concessies doen, maar het levert doorgaans veel voordeel op.”

Tags:

Nieuws

Een stap verder met WIM, WIM 2.0

— In de afgelopen paar jaar hebben we bewezen dat samenwerking binnen WIM werkt. We hebben een leveranciersnetwerk...

Doe mee met het grote klantreis onderzoek

— Gemeenten kunnen kosteloos deelnemen aan een landelijk onderzoek naar de 'digitale klantreis' van tien producten en...

Coevorden.nl debuteert met WIM 2.0

— Gemeente Coevorden ging als eerste live met WIM 2.0 voor haar toptaken website. WIM 2.0 is het resultaat van het...