Kampen kiest kernwebsite WIM

Sinds 15 december 2015 is de nieuwe website van de gemeente Kampen online. Ze maakt slim gebruik van de open source WIM-kernwebsite. De nieuwe WIM-website is sneller en informatie is beter vindbaar. Ook op smartphones en tablets is de website goed te gebruiken. Naast een totaal nieuw uiterlijk ligt de nadruk op gemeentelijke producten die voor bezoekers het meest belangrijk zijn, ofwel de 'toptaken'.

 

 

Gebruikersonderzoek 

De inrichting van de website is gebaseerd op gebruikersonderzoek. Daaruit blijkt dat inwoners de belangrijkste doelgroep zijn. De taken waarvoor inwoners naar de website komen krijgen daarom de meeste aandacht. Op die manier zijn de toptaken en navigatie met gebruikers bepaald. Informatie wordt nu beknopter weergegeven, er zijn minder pagina’s en het taalniveau is eenvoudiger. 

Burgemeester Bort Koelewijn: “We vinden het belangrijk om bezoekers op de website snel en goed van dienst te kunnen zijn. Informatie waar wij als gemeente soms erg aan hechten, is voor veel bezoekers vaak niet van belang. Wij zijn er voor onze inwoners en dat betekent dat wij onze dienstverlening daar ook op inrichten. 

Toegankelijkheid 

De nieuwe WIM-website is beter toegankelijk. Ook mensen met een beperking of bezoekers die de Nederlandse taal minder goed beheersen kunnen informatie nu eenvoudiger raadplegen. De gemeente Kampen sluit hiermee aan bij de landelijke ontwikkelingen op het gebied van toegankelijkheid van overheidsdienstverlening. 

Slim samenwerken met andere gemeenten 

Voor de nieuwe website maakt de gemeente Kampen gebruik van de WIM-kernwebsite van Dimpact. Dit open source websitemodel biedt mogelijkheden om de dienstverlening te verbeteren en de doorontwikkeling samen met andere gemeenten te organiseren. Kosten en kennis worden gedeeld tussen meerdere gemeenten. 

Generieke ICT 

Kampen is één van de grondleggers van het WIM-kernwebsite initiatief van het Dimpact samenwerkingsverband. WIM (Website en Intranet Model) is technisch generiek, maar wat de websitebezoeker ziet bepaalt elke gemeente voor zich. Kampen gebruikt exact hetzelfde websitemodel-techniek als enschede.nl,  gemeente.groningen.nl, borne.nl, emmen.nl, zwolle.nl of alle andere WIM-gemeenten. Toch heeft Kampen samen met haar webleverancier Wowww een eigen stijl neergezet. 

In de praktijk 

Bertil van Kolthoorn is communicatie adviseur bij gemeente Kampen. Hij is lid van de WIM- strategiegroep; een groep gemeenten die richting geeft aan de koers van kernwebsite WIM. "Via het Website en Intranet Model van Dimpact kunnen gemeenten samen hun online dienstverlening verbeteren. Wij wilden een taakgerichte website voor onze inwoners realiseren. De samenwerking binnen Dimpact biedt dan veel voordelen, bijvoorbeeld op het gebied van kennisdeling. Toch hebben wij veel vrijheid om ons internet en intranet af te stemmen op de eigen gemeente en de wensen van gebruikers." aldus Bertil.

Nieuws

Een stap verder met WIM, WIM 2.0

— In de afgelopen paar jaar hebben we bewezen dat samenwerking binnen WIM werkt. We hebben een leveranciersnetwerk...

Doe mee met het grote klantreis onderzoek

— Gemeenten kunnen kosteloos deelnemen aan een landelijk onderzoek naar de 'digitale klantreis' van tien producten en...

Coevorden.nl debuteert met WIM 2.0

— Gemeente Coevorden ging als eerste live met WIM 2.0 voor haar toptaken website. WIM 2.0 is het resultaat van het...